По традиция сред събитията на срещата на върха на Г-20 следва церемонията по засаждане на дървчета, на която лидерите засаждат фиданки, за да привлекат вниманието към изменението на климата и необходимостта от опазване на природата. В кара на тазгодишната среща обаче дъждът попречи това да се случи, предаде ВВС.

Президентът на Индонезия Джоко Видодо и Луис Инасио Лула да Силва, президент на Бразилия предадоха фиданки на Нарендра Моди. Индонезия беше председател срещата на върха на Г-20 през 2023 година, а Индия ще предаде председателството на Бразилия за 2024 г., но лошото време попречи на символичното предаване на щафетата. 

Групата на 20-те прие консенсусна декларация в Ню Делхи на 9 септември, която избягва осъждането на Русия за войната в Украйна, но призовава всички държави да не използват сила за превземане на територия. По-рано Украйна заяви, че в декларацията на Г–20  "няма повод за гордост“.

Светлана Лукаш, руският шерпа на срещата Г-20 или правителствен преговарящ, заяви: "Имаше трудни преговори по въпроса за Украйна. На първо място, колективната позиция на страните и партньорите от БРИКС проработи, всичко е отразено в балансирана форма", цитират "Интерфакс".

Във формулировката на част от декларацията за Украйна се отбелязват "различните възгледи и оценки“ за войната на Русия, но се подчертава, че всички държави трябва да действат по начин, "в съответствие с целите и принципите на Хартата на ООН в нейната цялост“. В нея се призовава за "навременно и ефективно" изпълнение, за да се осигурят "незабавни и безпрепятствени" доставки на зърно, хранителни продукти и торове от Украйна и Русия.

Украинският външен министър Дмитро Кулеба осъди липсата на напредък по създаването на трибунал за преследване на руски лидери и по прехвърлянето на замразени активи. Външният министър заяви, че групата Г-7 "застава твърдо“ в полза на смесен трибунал, основан на украинското законодателство. Това няма да позволи свалянето на имунитета на Владимир Путин и други водещи руски фигури, това е неприемлив вариант за Киев.