Държавният глава на Северна Македония "излезе в добро настроение от срещата с българския президент“ Румен Радев, която се проведе в следобедните часове в София. Гордана Силяновска-Давкова, която по свой избор за първи път посещава страната, подчерта, че в хода на няколкочасовата среща с Радев са обсъдили "всички въпроси“ и изрази увереност, че диалогът между Скопие и София може да даде резултати, отбелязват в македонската редакция на Voice of America.

"Доказано е, че когато седнете да говорите добронамерено, ще направите голяма крачка за големи важни решения. Не съм тук случайно, дойдох да говорим, сега очаквам президента на България да дойде в Скопие. Убедена съм, че след днешния разговор една дискусионна атмосфера ще даде своите резултати. Не мога да кажа, че ще стане утре. Сигурна съм, че мисълта може да бъде по-бърза от светлината, ако се слушаме, ако се уважаваме, ако имаме волята да се разбираме. Обединихме се около най-важното, за интеграцията в ЕС, за критериите от Копенхаген, за регионалния подход към проблемите, за това, че не трябва да повтаряме грешките, че ще следваме компромис“, заяви държавният глава на югоизточната ни съседка.

Силяновска-Давкова потвърди, че на срещата е бил поставен и ключовият въпрос - за промяна на Конституцията с цел приобщаване на българите, което е основно условие за евроинтеграцията на Северна Македония.

"Ако бях абсолютен монарх, бих могла да кажа, че щях да променя Конституцията, но депутатите представляват гражданите и те гласуват според собственото си убеждение. Не мога да спра парламентарната демокрация, разбира се, че сме обсъдили всички въпроси. Казвам, говорихме - не можем да стигнем до решение, което да налагаме“, допълни Гордана Силяновска-Давкова.

Не е ясно каква е позицията на Силяновска-Давкова по Конституционните промени, тъй като новото правителство, водено от ВМРО-ДПМНЕ, което застана зад нейната кандидатура, прокарва нова инициатива - конституционни промени, но с отложен ефект, припомня медията.

Домакинът Радев разказа какви са очакванията на България няколко часа преди срещата с македонския президент.

"България винаги е била отворена за диалог с Република Северна Македония и очаквам този диалог да допринесе за културното ни сближаване, но и да насърчи икономическото сътрудничество. Очакваме Северна Македония да изпълни всичките си задължения към нас и към ЕС. Правителството на Република Северна Македония все още не е изоставило предизборната реторика. Трябва да се върнем към реалността. Отношенията ни ще зависят от сключените споразумения“, отбеляза Радев.

Днешната среща, която според изявлението на Силяновска-Давкова е била само протоколна, е част от т.нар. културна дипломация.