Според предварителните данни на ЦИК на Беларус избирателната активност на изборите за депутати в Палатата на представителите на Националното събрание на Република Беларус възлиза на повече от 73%.

В наблюдението на изборите взеха участие 45,5 хиляди национални и 300 международни наблюдатели, включително експерти от ОНД, Шанхайската организация за сътрудничество, Европейския съюз - България, Германия, Италия, Полша, Франция, Швейцария, Швеция и други, както и представители на Централните избирателни комисии на различни страни, съобщиха за "Фокус" от посолоството на Беларус у нас.

В интервю за беларуски медии независими международни наблюдатели отбелязаха високото ниво на организация на изборите в Беларус.

По-специално, наблюдателят от България Даниел Петров отбеляза: "Вашите избори са изключително демократични, прозрачни. Изключително качествена на избирателната активност, която успях да видя и която ние в нашата европейска страна по никакъв начин не можем да постигнем".

"От моя гледна точка изборният процес протича много успешно. В Беларус се провеждат избори по всички международни стандарти", това заяви българският наблюдател Мартин Райков

Германският наблюдател Оливер Шнееман сподели: "Вече бях в Беларус като наблюдател на изборите. И сега виждам, че качеството на тяхното изпълнение само се е подобрило значително. Дойдох тук, защото представянето на информация в западната преса не съответства на реалността, която виждам тук със собствените си очи".

Германският наблюдател Гунар Линдеман, заяви че "гласуването в Беларус отговаря на демократичните стандарти и правила".

Полският наблюдател Кшищоф Толвински подчерта, че изборите за депутати в Беларус се провеждат в съответствие със световните стандарти. "Законността и правилността на изборите не предизвиква у мен никакви съмнения. Беларус има отлични демократични стандарти".