Най-малко 100 милиарда долара от програмите за Covid-помощ в САЩ за бизнеса и хората, загубили работата си заради пандемията, са откраднати, съобщиха от Сикрет сървис, цитирани от NBC News.

Оценката се основава на дела на разположение на тайните служби и данни от Министерството на труда и Администрацията за малкия бизнес, каза в интервю Рой Дотсън, национален координатор на агенцията за възстановяване на пандемични измами. Тайните служби не включват случаите на измами с Covid-фондове, с които отделно се занимава Министерството на правосъдието.

Независимо че само около 3% от 3,4-те трилиона долара са изчезнали, сумата, открадната от програми за обезщетения за пандемия, показва, че "самият размер на пота е примамлив за престъпниците“, каза Дотсън.

По-голямата част от тази цифра идва от измами с безработица. Министерството на труда съобщи, че около 87 милиарда долара обезщетения за безработица може да са били изплатени неправилно, като значителна част се дължи на измама.

Тайните служби заявиха, че са задържали повече от 1,2 милиарда долара, докато разследват застраховки за безработица и измами със заеми и са върнали повече от 2,3 милиарда долара средства, получени чрез измама, като работят с финансови партньори и щати, за да отменят транзакциите. Тайните служби казват, че имат повече от 900 активни наказателни разследвания на измами около пандемията, със случаи във всеки щат, и досега са арестувани 100 души.

Министерството на правосъдието заяви миналата седмица, че неговият отдел за измами е повдигнал дела на 150 обвиняеми в повече от 95 наказателни дела и е конфискувал над 75 милиона долара парични постъпления, получени от измамно получени средства от Програмата за защита на заплатите, както и множество недвижими имоти и закупени луксозни предмети с приходите.

Превод и редакция: Иван Христов