Няколко хиляди души вече са се записали за участие в Украинския легион, нова доброволческа военна част в Полша. Това обяви миистърът на външните работи на страната Радослав Сикорски, предава Интерфакс-Украйна.

На Обществения форум на НАТО в рамките на срещата на върха на Алианса във Вашингтон Сикорски заяви, че в Полша започват да обучават първата украинска бригада, която се състои от доброволци.

Първият дипломат на Варшава допълни, че към настоящия момент в Полша живеят до един милион украинци от двата пола и много от тях са готови да служат.

"И няколко хиляди от тях вече са откликнали на този призив. Интересното е, че много от тях наистина искат да служат и да сменят сънародниците си, но казват: не искаме да ни изпращат в битка, без да сме обучени и екипирани правилно“, отбеляза Сикорски.

Той добави, че Полша ще участва в обучението и оборудването, така че доброволците впоследствие да бъдат изпратени в Украйна като част, но ще имат право да се върнат в Полша след приключване на ротацията.

Според Сикорски, ако всяка европейска страна направи това, тогава "Украйна ще има няколко бригади“.

Ден преди това медиите съобщиха, че обявеното създаване на легион от украинци в чужбина, които ще бъдат обучавани в Полша, вече е предизвикало значителен интерес и Полша работи за привличането на други европейски държави в подкрепа на проекта. Полската страна ще се опита да убеди партньорите, че това е друга форма на инвестиция в европейската сигурност и си струва да бъде подкрепена.