Китайският президент Си Дзинпин се срещна с министър-председателя на Унгария Виктор Орбан в Пекин в понеделник и двете страни обмениха "задълбочени мнения“ относно кризата в Украйна, съобщава информационната агенция Xinhua

Пояснява се, че Орбан е информирал Си за последните си посещения в Украйна и Русия. На свой ред президентът на Китай е изразил признателност за усилията на Орбан за насърчаване на политическото уреждане на украинската криза и е разяснил съответните възгледи и предложения на Китай.

Си е подчертал, че ранното прекратяване на огъня и политическото уреждане са в интерес на всички страни, като е заявил, че приоритетът е да се охлади ситуацията чрез спазване на трите принципа – "без разширяване на бойното поле, без ескалация на боевете и без допълнително разпалване на бойните действия и от двете страни“.

Си е призовал международната общност да създаде условия и да подкрепи възобновяването на прекия диалог и преговорите между двете страни, като е заявил, че само ако всички големи страни "инжектират положителна, а не отрицателна енергия, може да се стигне до прекратяване на огъня в този конфликт възможно най-скоро“.

"Китай активно насърчава мирните преговори по свой собствен начин и насърчава и подкрепя всички усилия, водещи до мирно уреждане на кризата“, цитира медията Си, добавяйки, че "основните предложения на Китай и Унгария и посоката на техните усилия са еднакви, и Китай желае да поддържа комуникация с Унгария и всички заинтересовани страни“.