Китайският президент Си Дзинпин разговаря с Гавин Нюсъм от Калифорния, за първи път лидерът на втората по големина икономика в света се среща с губернатора на американски щат от повече от шест години, пише Bloomberg.

Двамата мъже са се срещнали в сряда в Пекин, съобщи Xinhua News, без да дава подробности. Държавните медии пишат, че разговорите им са се състояли в Голямата зала на народа, обстановка, която обикновено е запазена за висши високопоставени лица.

Нюсъм потвърди срещата, като каза, че е обсъдил със Си въпроси за изменението на климата, фентанила и икономическата търговия.

"Изтъкнах, че съм тук с отворена длан, а не със стиснат юмрук“, разказа Нюсъм на брифинг. "Имам предвид стратегическите червени линии в нашите отношения, но също така имам предвид, че сме повече от способни да ги управляваме“.

Китай и САЩ се опитват да стабилизират връзките си на фона на търкания около Тайван, шпиониране и технически ограничения. Bloomberg News съобщи този месец, че двете страни се приближават към организирането на среща между президента Джо Байдън и Си на срещата на върха на Азиатско-тихоокеанското икономическо сътрудничество следващия месец в Сан Франциско, където Нюсъм някога беше кмет.

Нюсъм "силно се надява“, че Си ще присъства на срещата на върха на АТИС. Губернаторът се срещна и с китайския външен министър Ван И по-рано през деня.

Длъжностни лица в Китай все още не са официализирали пътуването на Си, а Министерството на външните работи не е предоставило никакви актуализации. Ван И трябва да бъде във Вашингтон от четвъртък до събота, за да се срещне с висши служители.

Си е казал на Нюсъм, че политиката на Пекин спрямо САЩ винаги е била да се придържа към взаимно уважение, мирно съжителство и печелившо сътрудничество, според CCTV. Си се надява Вашингтон да работи с Китай в същата посока.

По-рано този месец Си се срещна с лидери на Конгреса на САЩ за първи път от осем години, като каза, че те "имат хиляди причини да направят отношенията между САЩ и Китай по-добри и няма причина да ги влошават“.

Тези дискусии бяха оцветени с известно напрежение, защото лидерът на мнозинството в Сената Чък Шумър призова Си да осъди атаката на ХАМАС срещу Израел от 7 октомври. По-късно Си призова за прекратяване на огъня в Близкия Изток.

Администрацията на Байдън изпрати вълна от висши служители в Пекин през последните месеци, за да изгладят скъсаните връзки преди потенциалната среща на лидерите.

Китай също така ангажира водещи американски бизнес фигури и "стари приятели“ като бившия държавен секретар Хенри Кисинджър и американския милиардер Бил Гейтс, за да прокара дневния си ред. Си каза на Гейтс, че Китай "възлага надежди на американския народ“ за двустранните връзки.

Нюсъм е на едноседмично пътуване до Китай, за да се съсредоточи върху действията в областта на климата и партньорството между две от най-големите икономики в света. Той каза, че Калифорния иска да стимулира зелени партньорства и иновации с Китай по време на посещение в Хонконг в началото на пътуването си и повтори тази точка в Пекин.

Той посети Гуандон, провинцията до финансовия център, и ще пътува до Дзянсу и Шанхай, където е планирал да обиколи фабриката на Tesla Inc.