Президентът на Китай Си Дзинпин прие за среща американския дипломат Хенри Кисинджър в правителствената резиденция Дяоюйтай в Пекин, предава Reuters, като се позовава на държавните медии на азиатската държава.

Агенцията подчертава, че към настоящия момент няма много подробности за проведената среща. ТАСС обаче съобщава, че в рамките на разговора Си Дзинпин е уверил, че гражданите на Китай ценят високо приноса на бившия държавен секретар на САЩ (1973-1977) за развитието на двустранните отношения.

"Китайците ценят приятелството и ние никога няма да забравим нашия стар приятел, вашия исторически принос за развитието на китайско-американските отношения и укрепването на приятелството между нашите народи“, цитира на свой ред CCTV думите на Си Дзинпин. Китайският лидер отбеляза, че Кисинджър наскоро е навършил 100 години и е посетил страната повече от 100 пъти. "Комбинацията от тези числа прави вашето посещение в Китай специално“, е допълнил китайският президент.

Си е припомнил, че преди 52 години отношенията между Китай и САЩ са били в критична точка. "Председателят Мао Цзедун, президентът [на САЩ Ричард] Никсън и вие самият, с отлична стратегическа визия, направихте правилния избор да стартирате процеса на нормализиране на китайско-американските отношения, което промени двете страни и света“, е уверил още Си Дзинпин.

На свой ред Кисинджър е отбелязал, че за него е голяма чест да посети Китай и е изказал благодарности за организирането на срещата.

100-годишният Кисинджър също се срещна с първия дипломат на Китай Ван И и с министъра на отбраната Ли Шанфу през последните няколко дни.