Китайският президент Си Дзинпин обеща във вторник решително да попречи на всякакви опити да се "отцепи Тайван от Китай по какъвто и да е начин", съобщи официалната информационна агенция Синхуа, малко повече от две седмици преди Тайван да избере нов лидер, предава Reuters.

Китай гледа Тайван като на своя територия, въпреки силните възражения на правителството в Тайпе, и засили военния и политическия натиск, за да отстоява претенциите си за суверенитет.

В Тайван се провеждат президентски и парламентарни избори на 13 януари и отношенията с Китай са основен спор по време на кампанията.

На симпозиум в чест на 130-ата годишнина от рождението на бившия китайски лидер Мао Дзедун, който през 1949 г. победи правителството на Китайската република в гражданска война, което след това избяга в Тайван, Си заяви, че "пълното обединение на родината е неустоима тенденция“ .

"Родината трябва да бъде обединена отново и неизбежно ще бъде обединена“, цитира Xinhua думите на Си пред висши служители от Комунистическата партия.

Китай трябва да задълбочи интеграцията между двете страни, да насърчи мирното развитие на отношенията през Тайванския проток и "решително да попречи на всеки да отдели Тайван от Китай по какъвто и да е начин", подчерта той.

В доклада не се споменава използването на сила срещу Тайван, въпреки че Китай никога не се е отказал от тази възможност. Не се споменават и предстоящите избори.

Китай твърди, че изборите в Тайван са вътрешна китайска работа, но хората на острова са изправени пред избор между война и мир и всеки опит за независимост на Тайван означава война.

През последната година и половина Китай организира два кръга от големи военни учения около Тайван и редовно изпраща военни кораби и изтребители в Тайванския пролив.

Китайското правителство многократно заклейми фаворита за следващ президент на Тайван Лай Чин-те от управляващата Демократична прогресивна партия (ДПП) като опасен сепаратист и отхвърли призивите му за преговори.

Както ДПП, така и основната опозиционна партия на Тайван Гоминдан (КМТ), която традиционно подкрепя близките връзки с Китай, но отрича да е про-Пекин, казват, че само хората на острова могат да решат бъдещето си.