Руско-китайските преговори ще придадат нов импулс в отношенията между Москва и Пекин, които продължават да се подкрепят на фона на сътресенията и промените, които протичат по света. Това заяви президентът на Китай Си Дзинпин преди срещата с руския си колега Владимир Путин в китайската столица, предава ТАСС.

"У нас това е много добър знак, денят на откриването на Олимпиадата е денят на началото на пролетта, още повече, че днес се срещаме“, каза той. "Сигурен съм, че пролетната ни среща ще даде още повече енергия и енергия на нашите отношения“, подчерта Си Дзинпин. По думите му Русия и Китай остават ангажирани с устойчивото развитие на двустранните отношения, въпреки многото предизвикателства и кризи, пред които е изправена световната общност.

"Светът навлезе в нов период на сътресения и промени. Човечеството е изправено пред много предизвикателства и кризи. На този фон нашите страни остават отдадени на първоначалната цел, като полагат неуморни усилия за устойчиво развитие на двустранните отношения“, каза той.

Според китайския президент Пекин и Москва си оказват силна подкрепа в защитата на основните интереси. Както уточни той, политическото и стратегическото доверие между Китай и Русия непрекъснато се засилва. Си Дзинпин добави още, че провеждането на Зимните олимпийски игри в китайската столица е "тема, която засяга цялото човечество“.

"Страните силно подкрепят усилията за защита на техните основни интереси. Политическото и стратегическото взаимно доверие се засилва“, каза Си Дзинпин.

"Напоследък коронавирусът се разпространява с ускорени темпове в света“, каза Си Дзинпин <...> Сигурен съм, че нашата среща ще даде още повече енергия и енергия на китайско-руските отношения“.

Разговорите между руския президент Владимир Путин и китайския президент Си Дзинпин се водят в Пекин, където руският лидер пристигна по-рано в петък. Това е първото посещение на руски президент в Китай от началото на пандемията от коронавирус.

Превод и редакция: Иван Христов