Отношенията между Русия и Китай издържаха изпитанието на международната обстановка в продължение на десет години, заяви китайският президент Си Дзинпин на среща с руския президент Владимир Путин в кулоарите на срещата на върха на БРИКС в Казан, предава РИА Новости.

Руският лидер, от своя страна, отбеляза, че икономическите отношения между Русия и Китай се развиват въпреки външните обстоятелства.

"След миналогодишните рекорди във взаимната търговия, Русия и Китай, въпреки негативното външно въздействие, поддържат динамиката на икономическия растеж и икономическото взаимодействие през януари-август, според нашите данни, търговският оборот се е увеличил с 4,5%, според китайските статистика има малка разлика, но "като цяло положителната тенденция продължава“, отбеляза Путин.

Той отбеляза, че двете страни успешно реализират съвместни проекти в енергетиката, индустрията, високите технологии, транспорта, селското стопанство и много други области. Държавният глава подчерта, че сътрудничеството между Москва и Пекин е равноправно и неконюнктурно.

Си Дзинпин на свой ред отбеляза, че сериозните сътресения на международната арена не могат да разклатят ненарушимостта на отношенията между Русия и Китай.

"Ние поехме по правилния път за изграждане на отношения между велики държави на принципите на неприсъединяване, неконфронтация и ненасочване срещу трети страни. В новата ера вие и аз винаги обръщаме повишено внимание на китайско-руските отношения и ги държим под личен контрол“, заяви ръководителят на КНР.

Китайският лидер посочи, че отношенията между двете страни са придобили безпрецедентен характер за десет години, издържали изпитанието на международната обстановка.

Както отбеляза Путин, сътрудничеството между Русия и Китай е един от основните стабилизиращи фактори в света; страните увеличават координацията в областта на глобалната сигурност и справедливия световен ред.

Срещата се провежда в Губернаторския дворец на Казанския Кремъл.

Тази година Русия и Китай отбелязват 75-ата годишнина от установяването на дипломатически отношения. През 2023 г. търговският оборот възлиза на рекордните 227,8 милиарда долара. През 2024 г., както се отбелязва, взаимният стокообмен продължава да расте.

Срещата на върха на БРИКС се провежда в Казан от 22 до 24 октомври. Това ще бъде най-голямото външнополитическо събитие, провеждано някога в Русия. Както посочи помощникът на президента Юрий Ушаков, на събитието ще бъдат представени 36 държави (22 от тях на най-високо ниво), а също така ще пристигнат ръководители на шест международни организации.

Путин планира редица международни контакти. Днес той вече се срещна с премиера на Индия Нарендра Моди, президента на Южна Африка Сирил Рамафоса и ръководителя на Новата банка за развитие Дилма Русеф. По-късно той ще разговаря с президента на Египет Абдел Фатах ас Сиси.

БРИКС е междудържавно обединение, създадено през 2006 г. от Русия, Китай, Индия и Южна Африка, която се присъедини през 2011 г. От началото на 2024 г. към групата се присъединиха Египет, Етиопия, Иран, ОАЕ и Саудитска Арабия. На 1 януари започна годишното председателство на Русия в организацията, което се провежда под мотото за укрепване на многостранността за справедливо глобално развитие и сигурност.