Президентът на Швейцария Виола Амхерд подкрепи преразглеждането на забраната за реекспорт на оръжия за Украйна, съобщава агенция Reuters. По думите й ембаргото вреди на индустрията и сигурността на страната.

В момента не се позволява реекспорт на произведени в Швейцария оръжия от друга държава към Украйна.

Призивите към Швейцария да прекъсне многовековната си традиция на неутрална държава се засилват както в страната, така и в чужбина, след началото на войната в Украйна. Парламентът на страната вече препоръча правилата за оръжията да бъдат облекчени, въпреки че миналата година правителството отказа да промени политика си.

"Лично аз смятам, че трябва да направим крачка напред за нашата индустрия“, заяви Амхерд, която е и министър на отбраната на страната.

"Ако имаме проблем с нашата оръжейна индустрия, това означава, че също така имаме проблем със сигурността, защото е важно да разполагаме с технологии и ноу-хау“", заяви тя. Въпреки това добави, че Швейцария, която посредничи в усилията за уреждане на световните конфликти, никога не би доставила оръжия директно на страна, която е във война.

Въпреки дългогодишния си неутралитет, Швейцария е голям доставчик на оръжие, като през 2022 година е под номер 14 в класацията на Стокхолмския международен институт за изследване на мира (SIPRI). През 2023 година продажбите на швейцарски оръжия са намалели, като критиците свързват това с неутралната позиция на страната.

Амхерд заяви, че Швейцария трябва да инвестира повече в сигурността на цяла Европа и че планира да засили връзките си с партньори, включително с НАТО. "През последните 30 години Швейцария не е инвестирала достатъчно в отбрана и трябва да наваксаме“, подчерта тя.

Превод и редакция: Радослав ВЕЛКОВ