Швейцария ще разследва държавния производител на оръжия Ruag AG след неуспешния му опит да продаде почти 100 танка Leopard, които да бъдат използвани от Украйна във военните действия, съобщава Bloomberg.

Министерството на отбраната на Швейцария е поискало външни одитори да разследват спорната сделка с германската Rheinmetall AG, която в крайна сметка е блокирана на основание, че би нарушила статута на Швейцария като неутрална страна. Те също така ще проучат дали отношенията между компанията и правителството трябва да бъдат реформирани, се посочва в изявление на Министерството на отбраната на страната.

На 28 юни Федералният съвет на Швейцария отхвърли искане на Ruag AG относно износа на 96 танка Leopard 1, предназначени за Украйна, тъй като е в противоречие с приложимото законодателство, съобщиха от Федералният съвет на Швейцария.

На 27 април Ruag AG подаде заявка за износ до SECO (Държавният секретариат по икономическите въпроси на Швейцария) за препродажба на 96 употребявани и неработещи танка Leopard 1 A5. В момента танковете се съхраняват в Италия и ще се нуждаят от ремонт в Германия, преди да бъдат реекспортирани в Украйна.

Федералният съвет заключи, че продажбата на 96 танка не е възможна съгласно закона в настоящия му вид. По-конкретно, подобна продажба би била в противоречие със Закона за военното оборудване и би довела до отмяна на политиката на неутралитет на Швейцария".