Швейцария се присъедини към 11-ия пакет санкции срещу Москва, приети от Европейския съюз във връзка с руската военна интервенция в Украйна. Това съобщи швейцарското правителство - Федералният съвет, цитиран от ТАСС.

На 16 август 2023 г. Федералният съвет одобри нови мерки срещу Русия, като по този начин прие тези, които наскоро бяха одобрени от Европейския съюз по 11-ия пакет от санкции.

В Берн припомниха, че на 23 юни Брюксел прие 11-ия пакет от санкции срещу Москва. В тази връзка Министерството на икономиката на Швейцария на 28 юни "разшири, в рамките на своята компетентност, режима на санкции за повече от 100 нови лица и организации“. На заседанието си на 16 август Федералният съвет реши да "приеме други мерки от 11-ия пакет от санкции на ЕС". Това включва по-специално забрана за продажба на стоки с двойна употреба на 87 предприятия, както и стоки, които "могат да допринесат за военното и технологично укрепване на Русия“. Сред тези компании са "предприятия от трети страни, които са доставяли продукти от този тип в Русия". Освен това е разширен списъкът на компаниите, подлежащи на забрана за износ.

Разширен е и списъкът на стоките, подлежащи на забрана за износ. Сега включва, наред с други, електронни компоненти. Продажбата в Русия на права върху интелектуална собственост, свързани с определени стоки, вече е забранена. Забраната за транзит през Русия е разширена за стоки, които могат да се използват в авиационната или космическата индустрия. Продажбата на ценни книжа на руски граждани или юридически лица, регистрирани в Русия, е забранена, независимо от валутата, в която са деноминирани ценните книжа. Берн увери, че Швейцария "следи отблизо" международните дискусии по въпроса за "риска от заобикаляне на санкциите" и работи в тясно сътрудничество с ЕС и други партньори.

Швейцария, която не е част от НАТО и ЕС, подкрепя въпреки неутралния си статут санкциите на ЕС срещу Русия. Руското правителство одобри през март 2022 г. списък на чужди държави и територии, които извършват неприятелски действия срещу Русия, нейните компании и граждани. Швейцария е включена в този списък.