Швейцария се съгласи да продаде на Германия 25 танка Leopard 2 A4. Но при условие, че техниката няма да попадне в Украйна. Това съобщи РБК-Украйна, позовавайки се на правителството на Швейцария.

Федералният съвет на Швейцария одобри експорта на 25 танка Leopard 2 A4 за германския отбранителен завод Rheinmetall Landsysteme GmbH.

Швейцария отбелязва, че танковете ще бъдат продадени при условие, че оборудването остане в Германия, страните от НАТО или ЕС, за да покрие собствените им нужди.

Отбелязва се, че през февруари 2023 г. министърът на икономиката на Германия Роберт Хабек и министърът на отбраната на Германия Борис Писториус поискаха от Швейцария да препродаде резервни части за 87 изведени от експлоатация танкове Leopard 2 A4 на производителя Rheinmetall. Германците увериха, че танковете няма да стигнат до Украйна.

"Износът на танкове в чужбина подлежи на лицензиране в съответствие с разпоредбите на Закона за военното имущество. Износът на тези танкове за Германия отговаря на критериите за разрешение. Решаващ е фактът, че Германия е предоставила уверение, че танковете ще останат в Германия, НАТО или нейните партньори от ЕС“, се казва в съобщението.

Защо Швейцария блокира доставките на оръжия за Украйна

Швейцария следва политика на неутралитет от 1815 г. Берн не доставя своите оръжия за война, не предоставя друга военна помощ и не позволява реекспорта на своите оръжия за трети страни. Това важи и за войната в Украйна.

Швейцария предоставя на Украйна само финансова и хуманитарна помощ от февруари 2022 г. През май 2023 г. Берн предприе стъпка в снабдяването на Украйна с оръжие. Поправките в закона за военната техника обаче бяха блокирани в долната камара на парламента.

Наскоро френският президент Еманюел Макрон заяви, че преговаря с Швейцария за разрешаване на реекспорта на оръжия за Украйна.