Парламентът на Швейцария призна "голодомора“ от 1932-1933 г. за акт на геноцид. Това съобщи председателят на Върховната Рада Руслан Стефанчук, цитиран от "Украинская правда“.

В приетата декларация долната камара на парламента - Националният съвет на Швейцария - признава за акт на геноцид системните актове на масово и целенасочено убийство чрез глад с намерение да се унищожи национална, етническа, расова или религиозна група.

"Това наистина е историческо решение и това е изключително важна стъпка към възстановяване на историческата справедливост и запазване на паметта на милиони невинни жертви“, заяви Стефанчук.

Изявлението е одобрено със 123 гласа, 58 депутати са против, а 7 са се въздържали, съобщава сайтът на швейцарския парламент.

Според текста четири милиона украинци, около два милиона казахи и стотици хиляди руснаци са загинали по време на глада през 1932 и 1933 г.

"Националният съвет признава за акт на геноцид явно систематични действия, водещи до масово и целенасочено гладуване и извършени с намерението да се унищожи национална, етническа, расова или религиозна група като такава, изцяло или частично“, се казва в текста.

Голодомнорът е признат за геноцид на украинския народ от парламентите на около три дузини страни по света, както и от Европейския парламент и Парламентарната асамблея на Съвета на Европа.