Избирателите в Швейцария гласуват, за да изберат следващия си законодателен орган, като социологическите проучвания сочат възстановяване на десните популистки и социалистически партии, докато Зелените се очаква да изгубят позиции в сравнение с последните избори преди четири години, пише Associated Press.

Изборът на 200-местната долна камара, известна като Национален съвет, и 46-местният Държавен съвет, горната камара, ще зададат тона на политиката на Швейцария, докато богатата алпийска страна адаптира представата си като "неутрална" страна извън Европейския съюз, но е почти заобиколена от него и се бори с проблеми като изменението на климата, нарастващите разходи за здравеопазване и миграцията.

Гласуването може да покаже как друга част от европейския електорат мисли за дясна популистка политика и необходимостта да се харчат средства и ресурси за борба с глобалното затопляне във време на нарастваща инфлация, която удари много портфейли, дори в заможната Швейцария.

Основните залози, ако социолозите се окажат прави, са дали двете зелени партии ще се представят по-зле, отколкото на последните избори през 2019 г., и дали новосъздаденият центристки алианс в страната може да получи повече места в долната камара на парламента, което ще засили позициите им в изпълнителната власт.

Дясната Швейцарска народна партия има най-много места в парламента с повече от една четвърт от местата в долната камара, следвана от социалистите с 39 места.

Нова формация, наричаща себе си "Центърът", родена от сливането през 2021 г. на дясноцентристките партии, дебютира на парламентарния вот и заедно с това може да задмине либералната партия като третата по големина партия в долната камара.

Проучванията сочат, че швейцарците имат три основни тревоги: повишаването на таксите за задължителната, основана на свободния пазар здравноосигурителна система; изменението на климата, което ерозира многобройните ледници в Швейцария и притесненията относно имиграцията.