Швейцария поддържа строга политика на неутралитет повече от 200 години. Но критиците предполагат, че всъщност помага на Русия, като отказва да разреши доставката на близо 100 танка Leopard 1A5 за Украйна. Произведените в Германия машини всъщност стоят на съхранение в Италия - на открито, беззащитни срещу стихиите, и по същество оставени да ръждясат. Швейцария възнамеряваше да продаде тези 96 танка на германския отбранителен концерн Rheinmetall, но в крайна сметка се отказа от плановете и започна да проучва сделката, коментират в редакцията на американското онлайн издание 19FortyFive.

"Федералният съвет стигна до заключението, че продажбата на 96 танка е невъзможна въз основа на действащото законодателство. По-специално, подобна продажба би била в противоречие със Закона за военните материали и би довела до корекция на политиката на неутралитет“, се казва в изявление на швейцарското правителство.

Съобщено бе, че германското правителство е предложило на Гърция да прехвърли 100 от нейните танкове Leopard 1A5 GR на Въоръжените сили на Украйна по т.нар. кръгов обмен. В замяна страната трябва получи 96 машини от този тип, собственост на швейцарската компания RUAG.

Правителството в Берн отказа да издаде разрешение за продажба на Leopards-1 поради неутралния статут на страната. Подобна сделка обаче де юре не нарушава местното законодателство: танковете няма да бъдат предадени на Украйна, а за попълване на запасите на трета страна, помагаща на Киев.