Швейцария и Украйна започват подготовка за световна мирна среща на върха на ниво държавни лидери. Това обяви президентът на Украйна Володимир Зеленски на съвместен брифинг с швейцарския си колега Виола Амерд, съобщава изданието "Страна.ua“.

"От утре ще започнем подготовката за провеждането на световна мирна среща на върха в Швейцария на ниво лидери“, цитира изданието думите на Зеленски. На свой ред Амерд изрази увереност, че страната е готова да бъде домакин на събитието.

По-рано през деня президентът на Украйна пристигна на посещение в Швейцария. По думите  му в Давос ще проведе важни двустранни срещи с представители на ЕС и НАТО за подкрепа на динамиката на евроатлантическата интеграция на Украйна, както и с лидери на държави и големия бизнес за укрепване на отбраната и икономическата стабилност на страната.

Междувременно британският вестник The Financial Times съобщи, че преговорите в Давос за мирния план за Украйна са били "белязани от нарастващо участие на незападни страни, но с ограничен напредък по пътя към мира“. Bloomberg на свой ред отбеляза, че преговорите по украинската мирна формула в Давос са приключили без ясен по-нататъшен план.