Министърът на гражданската отбрана на Швеция Карл-Оскар Болин призова гражданите на страната да се подготвят за война, съобщава германският вестник BILD.

"Много хора са казвали това преди мен, но позволете ми да го кажа официално и ясно: може да има война в Швеция“, предупреди Карл-Оскар Болин по време на реч на конференция по сигурността.

Той нарече основната цел на призива си опит да апелира не към страха, а към "осъзнаване на ситуацията“. "Искам да отворя врата: врата, която често е блокирана и претрупана с изискванията и проблемите на ежедневието. Врата, която много шведи може би са държали затворена през целия си живот. Врата към пространство, където се изправяме пред важен въпрос: кой сте вие, ако избухне война?“.

Той призова шведските власти да "ускорят темпото“ на подготовката: "По-добре достатъчно добро утре, отколкото перфектно утре след пет години“.

"Светът е изправен пред перспектива за сигурност с по-големи рискове, отколкото по всяко време след края на Втората световна война“, обобщи Болин.