Шведската полиция потвърди получаването на три нови заявления за провеждане на акции в Стокхолм и Хелзингборг с изгаряне на религиозни книги, включително Корана, съобщава държавният телевизионен канал SVT.

Уточнява се, че едно от заявленията е изпратено до правоохранителните органи от 50-годишна жена, която настоява да се проведе митинг с изгаряне на Корана пред стените на градската джамия в Стокхолм "възможно най-скоро“, защото е недоволна от реакцията, която нейната страна е получила от света след сходна акция от миналата седмица.

В друго заявление от шведската полиция е поискано разрешение да се изгорят Тората и Библията пред израелското посолство, като акцията е планирана за 15 юли. 30-годишен неидентифициран мъж описва готвеното събитие"символична среща в името на свободата на словото".

В третото заявление 30-годишен гражданин на Швеция иска да му бъде позволено да изгори няколко религиозни книги, без да споменава кои. Той поиска акцията да се проведе на 12 юли в центъра на Хелзингборг.

Началникът на полицията в провинцията Сконе Матиас Сигфридсон смята, че изгарянията на книги не са насочени срещу определена религия, а са част от свободата на словото и дебата, който се води в скандинавската страна, отбелязва SVT.