Изследователска ракета, изстреляна от компанията Sweden Space Corp (SSC) рано в понеделник от космически център в северната част на страната, е паднала на територията на съседна Норвегия заради повреда, предава Reuters.

Ракетата e достигнаla надморска височина от 250 километра, където са проведени експерименти при нулева гравитация, се казва в изявление на агенцията.

"Паднала е в планините на 1000 метра надморска височина и на 10 километра от най-близкото селище“, поясни пред агенцията Филип Олсон, ръководител на комуникациите в SSC.

"Има рутинни процедури, когато нещата се объркат и ние информираме както шведското, така и норвежкото правителство, както и други участници“, допълни той.

Работата по извличането на ракетата е в ход. Започнато е и разследване за определяне на техническите подробности зад непланираната траектория на полета, допълниха още от агенцията.

"Норвежките власти приемат всякаква неразрешена дейност от норвежката страна на границата много сериозно“, подчертаха на свой ред от Министерството на външните работи в Осло, като уточниха, че ведомството не е получило официално уведомление за инцидента от шведските власти.