Швеция е мишена на дезинформационна кампания от "подкрепяни от Русия актьори“, целяща да накърни имиджа на страната кандидатка за НАТО, като намекне, че е подкрепила неотдавнашното изгаряне на Корана, заяви министърът на гражданската отбрана на страната в сряда, пише Reuters.

Кандидатурата на Швеция да се присъедини към НАТО след нахлуването на Русия в Украйна я постави в центъра на международното внимание, докато редица демонстрации, на които протестиращите изгориха копия на свещената книга на мюсюлманите, разгневиха поклонниците на исляма по света.

"Швеция е мишена на кампания за дезинформация, подкрепяна от държавни и подобни на държавни актьори с цел дасе  навреди на шведските интереси и ... шведските граждани“, заяви министърът Карл-Оскар Болин пред репортери на пресконференция.

"Можем да видим как подкрепяни от Русия актьори усилват неверни изявления като това, че шведската държава стои зад оскверняването на светите писания“, посочи той.

"Това, естествено, е напълно невярно“, категоричен е Болин, добавяйки, че такива държавни актьори се опитват да "създадат разделение и да отслабят международната позиция на Швеция“.

Няма незабавен отговор от руското посолство в Стокхолм на искане за коментар относно забележките на министъра.

Шведският премиер Улф Кристерсон също коментира темата, като заяви, че иска да коригира често срещано недоразумение.

"Шведската държава не издава разрешения за изгаряне на копия на Корана. Полицията обаче издава разрешения за публични събирания – право, което е залегнало в конституцията на Швеция“, написа Кристерсон във Facebook.

По думите му, Швеция няма традиция да изгаря книги само защото е законно. "Държавата гарантира правото на свобода на изразяване, но по този начин не застава зад никакви политически послания“, уточнява той.

Микаел Остлунд, говорител на Агенцията за психологическа защита на Швеция, заяви, че Русия използва изгарянето на Корана като възможност да промотира своя дневен ред в медиите. "Очевидно една такава амбиция от страна на Русия е да може да усложни присъединяването ни към НАТО“.

Копия на Корана бяха изгорени по време на няколко демонстрации в Швеция и Дания това лято, което предизвика възмущение сред мюсюлманите и подтикна протестиращите да щурмуват и вандализират шведското посолство в Багдад.

Дания и Швеция заявиха, че осъждат изгарянето на Корана, но не могат да го предотвратят съгласно правилата, защитаващи свободата на словото.

Турция, която има право на вето върху членството на Швеция в НАТО, осъди протестите и призова Стокхолм да предприеме действия срещу извършителите.

По-рано в сряда шведската служба за сигурност SAPO предупреди, че ситуацията със сигурността в Швеция се е влошила в резултат на неотдавнашния спор относно свободата на словото.

"Имиджът на Швеция се промени. Преминахме от възприемане като на толерантна държава към страна, която е антимюсюлманска – така ни възприемат... главно мюсюлманските части на света“, констатира Сузана Трехорнинг, старши служител в SAPO, пред шведската държавна телевизия SVT.