Швеция приветства решението на комисията по външни работи на турския парламент да обсъди в четвъртък законопроект, одобряващ членството на скандинавската страна в НАТО, предава Reuters.

"Това е добре дошла информация“, подчерта шведският външен министър Тобиас Билстрьом в съобщение до агенцията. Швеция очаква с нетърпение да стане член на НАТО, се казва още в текста.

Процесът на ратифициране на протокола за членство на Швеция в НАТО може да приключи преди края на годината, ако няма "ексцесии“, които биха могли да повлияят на ситуацията, разкри по-рано пред РИА Новости източник от парламента в Анкара.

"В четвъртък парламентарната комисия по външни работи ще започне да разглежда молбата на Швеция. Сега има положителен фон, виждаме конструктивен подход от страна на Стокхолм. При липса на ексцесии, които биха могли да повлияят на ситуацията, има надежда процесът да завърши преди края на годината“, увери събеседникът на агенцията.

Финландия и Швеция подадоха молби за членство в Алианса през май 2022 г. на фона на войната в Украйна. Финландия стана 31-ият член на НАТО на 4 април тази година. Кандидатурата на Швеция все още не е получила окончателно одобрение от Унгария и Турция.