Швеция ще изпрати две нови подводници в Балтийско море, за да противодейства на Русия, пише европейската редакция на Politico.

Новите 66-метрови дизелово-електрически подводници, наречени "Блекинге" и "Сконе" по иментата на двата шведски окръга и предназначени да патрулират източните граници на НАТО в Балтийско море, ще бъдат пуснати на вода през 2027 и 2028 г.

Това са първите нови подводници, построени от Швеция от средата на 90-те години на миналия век и ще се присъединят към четири по-стари кораба във флота на скандинавската нация.

Предстоящите шведски пускания на вода подчертават обновяването на подводния флот в Северна Европа, където норвежките военноморски сили наскоро поръчаха четири нови подводници от германската ThyssenKrupp Marine Systems (TKMS).

Модернизацията на европейските морски сили идва на фона на руската рекламна кампания за попълване на собствения ѝ флот. През декември руският президент Владимир Путин участва в церемонията по издигане на военноморския флаг на атомните подводници "Красноярск" и "Император Александър III".

Руският флот ще има 50 подводници през 2030 г., според шведския доклад.