Швеция и Турция са осъществили някакъв напредък в преговорите за разрешаване на турските претенции относно присъединяването на скандинавската страна към НАТО, но все още в позициите на Стокхолм и Анкара остават различия и техните лидери ще се срещнат следващата седмица, за да ги обсъдят. Това заяви в четвъртък генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг, цитиран от Associated Press.

НАТО се надяваше проблемите да бъдат разрешени преди срещата на върха в Литва на 11-12 юли. Влизането на Швеция би било символично мощен момент и последната индикация, че войната на Русия в Украйна кара страните да се присъединят към алианса. Тези надежди бяха почти попарени.

Столтенберг razkri пред репортери след срещата, че той, Ердоган и шведският премиер Улф Кристерсон ще проведат разговори в литовската столица Вилнюс в понеделник – в навечерието на срещата – в опит "да преодолеят пропастта, която все още виждаме“.

Страхувайки се за сигурността си, Швеция и съседна Финландия прекратиха дългогодишната си политика на военна необвързаност, след като Русия нахлу в Украйна през февруари 2022 г. и кандидатстваха за присъединяване към НАТО.

Само Турция и Унгария все още не са ратифицирали членството на Швеция. Останалите 29 съюзници, Столтенберг и Швеция, казват, че страната е направила достатъчно, за да удовлетвори исканията на Турция. Швеция промени конституцията си, модифицира законите за борба с тероризма и вдигна оръжейното ембарго за Турция, наред с други отстъпки.

Но Турция обвинява Швеция, че е твърде снизходителна към групи, които според Анкара представляват заплаха за сигурността, включително войнствени кюрдски групи и хора, свързани с опита за преврат през 2016 г. НАТО изисква единодушното одобрение на всички 31 членове за разширяване.

Турският външен министър Хакан Фидан призна промените в антитерористичните закони на Швеция и премахването на ограниченията върху оръжията.

"Сега обаче законодателните промени трябва да бъдат отразени на практика“, подчерта той и също така изрази съжаление за поредица от демонстрации с изгаряне на Коран, включотелно пред турското посолство в Стокхолм, които се проведоха в Швеция.

В ново развитие точно преди срещата турчин беше признат за виновен в Швеция в опит за изнудване при утежняващи обстоятелства, притежание на оръжие и опит за финансиране на тероризма, като заяви, че е действал от името на забранената Кюрдска работническа партия.