Точно преди началото на срещата на върха на НАТО във Вилнюс Турция се отказа от съпротивата си срещу кандидатурата на Швеция да се присъедини към Алианса, проправяйки пътя на скандинавската страна да стане 32-ият член на военния съюз. Всички поети ангажименти от страна на Швеция са накарали Турция да промени решението си, пише ВВС.

Шведският премиер Улф Кристерсон е заявил пред британската медия, че Швеция е убедила Турция, че се ангажира да се борят заедно с тероризма в дългосрочен план.

На въпрос какво е накарало Турция да промени решението си в последния момент, той е заявил "целия пакет“.

Кристерсон е отбелязал: "Ние не правим това просто защото искаме да станем членове на НАТО, но и защото искаме да се придържаме към него, след като станем членове, така че това е много дългосрочен ангажимент. "

Кристерсон е допълнил, че Швеция отдавна има проблеми с кюрдските екстремни дейности, "може би финансиращи тероризма, който е насочен към Турция".

Той е говорил за демонстрациите на прокюрдски групи и изгарянето на Корана, като е нарекъл някои от тях "неща, които са ужасни, но все пак законни".

"Споделих на Ердоган, че това, което се прави и заявява в Швеция, не се одобрява от шведското правителство по никакъв начин".

Относно искането на Турция за реформа в митническия съюз и визова регулация, Кристерсон е заявил, че Швеция ще насърчава по-тясното сътрудничество между Турция и ЕС.