Ловните пушки и автоматите АК-74 са най-често съобщаваните "изчезнали" оръжия, най-вече в прифронтовата Донецка област. С продължаването на войната черният пазар в Украйна ще се насити с нови модели, твърдят оръжейни експерти пред украинската медия "Фокус".

От началото на пълномащабното нахлуване на руската армия в Украйна на 24 февруари 2022 г. досега са изчезнали или са били откраднати повече от 270 000 оръжия. Тази цифра е 40 % от общия брой, регистриран в Единния регистър на оръжията, според данни на "Опендатабот".

През непълната 2024 г. са откраднати или изгубени 78 217 оръжия, което е повече от цялата 2023 г. и четири пъти повече, отколкото преди началото на войната.

Най-често крадените оръжия са ловни пушки (27,9%), автомати (27,8%) и карабини (10,8%). Водещи модели са пушката АК-74 (51 008 единици), пистолетите ПМ (7,4% от общия брой) и карабините СКС (4,4%).

В регионален план лидер по отношение на загубите на оръжия става фронтовата Донецка област - 19,4 %. Следват я Запорожка област (11,8%) и Киев (10%).

Преобладаващата част от оръжията в регистъра (88%) са загубени от началото на войната, а други 12% са откраднати. Тези статистически данни обаче са непредставителни и трябва да бъдат съществено прецизирани, обяснява Георгий Учакин, ръководител на Асоциацията на притежателите на оръжие, пред украинската медия.

Експертът предлага данните да се разделят на две части:

-изгубени или откраднати армейски оръжия, които не могат да бъдат вписани в Единния регистър на оръжията

-оръжия в ръцете на цивилни граждани.

"Обикновените украинци могат да загубят оръжията си или да кажат, че са ги загубили, ако не искат да подновят разрешителните си. Те могат да загубят оръжията си, докато напускат териториите, завзета от руските военни. Някой може да скрие пушка в къщата и да бъде принуден да я напусне в навечерието на настъплението на руските въоръжени сили", заявява той.

Щурмови пушки, бойни пистолети, гранатомети и други оръжия за Въоръжените сили на Украйна се регистрират във военните части. В тази връзка Учакин припомня загубата на значителен запас от стрелково оръжие в складовете в Соледар. Когато градът е превзет от руснаците през януари 2023 г., бойците на ЧВК "Вагнер" завземат най-големия оръжеен склад в Европа.

Покойният ръководител на наемниците, Евгений Пригожин, публикува видео с оръжия по това време. На кадрите се вижда, че в склада има голям брой кутии. Пригожин уточнява, че те съдържат нови автомати "Томпсън", автомати "Шпагин" и "Судаев", както и картечници "Максим".