Загубите на застрахователните компании от природни бедствия през първата половина на 2023 г. са най-високите за този период от 2011 г. насам и надхвърлят 50 млрд. долара.Данните цитира Financial Times, позовавайки се на данни на швейцарската презастрахователна компания Swiss Re.

"Въздействието на изменението на климата може вече да е видимо в редица заплахи като горещи вълни, суши, наводнения и екстремни валежи“, казва Жером Жан Хегели, главен икономист в Swiss Re.

Той отбеляза, че две трети от загубите се дължат на щети, причинени от конвективни бури с силен дъжд и вятър, както и резки температурни промени. Между януари и края на юни тези природни аномалии струват на застрахователите 35 милиарда долара, каза той, въпреки че те са били средно около 18 милиарда долара годишно през последните десет години.

Като друг важен фактор бяха посочени наводненията в Нова Зеландия и Европа.

Според авторите на статията общият обем на глобалните икономически загуби, като се вземат предвид случаите, когато застрахователните компании не са участвали, възлиза на 120 милиарда през първите шест месеца.Отбелязва се, че голяма част от щетите са паднали на земетресенията в Турция и Сирия през февруари 2023 г.