Министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху е казал на американския президент Джо Байдън, че Ерусалим няма да има друг избор, освен да започне сухопътна операция в Ивицата Газа, предава арабското издание Walla.

Медията, позовавайки се на неназовани източници, отбелязва, че Нетаняху е казал на Байдън по време на разговор вчера, че Израел няма да има друг избор, освен да започне "наземни операции“ в Ивицата Газа.

"Съобщението на Нетаняху до Байдън показва естеството на отговора на Израел през следващите дни и седмици и има за цел да започне да подготвя почвата сред съюзниците на Израел за действия, които ще бъдат дълготрайни и безпрецедентни по своята сила и последствия“, пише изданието.

Както се предава, Нетаняху е заявил на Байдън, че в Близкия Изток проявата на слабост е забранена и затова Израел ще трябва да действа с голяма сила.

Нетаняху също е казал на американския президент, че е загрижен за сценария за отваряне на нов фронт на север и че Израел се готви за това.

Отбелязва се, че Байдън не е разубеждавал Нетаняху да започне сухопътна операция в Ивицата Газа.

"Ние не се опитваме да убедим израелците по този въпрос, защото подкрепяме правото на Израел на самоотбрана“, заяви Байдън.

Той също така попита Нетаняху за сценарии за по-нататъшна ескалация. Байдън отбеляза, че посланието, изпратено до САЩ от Ливан, е, че друг фронт няма да бъде отворен, но е подчертал, че приема това с ограничена увереност.

На 7 октомври бойци на Хамас влязоха в Израел от Ивицата Газа. Първоначално те успяха да превземат редица селища, но до вечерта израелските военни си възвърнаха контрола над по-голямата част от територията и нанесоха ответни удари по военни инсталации и централата на ХАМАС.