Държавният глава на ФРГ Франк-Валтер Щайнмайер поиска прошка за престъпленията, извършени от германците по време на колониалното им управление на Танзания, предава Deutche Welle.

"Бих искал да помоля за прошка за това, което германците са причинили на вашите предци тук“, заяви Щайнмайер по време на посещение в музея "Маджи Маджи“ в град Сонгеа в южната част на Таназия. В миналото територията на страната е част от Германска Източна Африка, припомня медията.

"Искам да ви уверя, че ние, германците, ще търсим заедно с вас отговори на въпросите без отговор, които не ви дават мира“, увери президентът на ФРГ.

Експерти изчисляват, че между 200 000 и 300 000 членове на местното население на Танзания са били убити по време на въстанията между 1905 и 1907 г. – едни от най-кървавите в колониалната епоха.  

Говорейки за "срама“, изпитван от събитията, Щайнмайер увери, че Германия е готова да работи с Танзания за "общностно обработване“ на миналото.

Президентът обеща да сподели историите, които е научил в музея обратно в Германия, добавяйки: "Това, което се случи тук, е нашата споделена история – историята на вашите предци и историята на нашите предци в Германия“.

Във вторник, на втория ден от тридневното посещение на Щайнмайер в Танзания, германският президент обяви, че Берлин ще обмисли "репатрирането на културни ценности и човешки останки“.

През 2021 г. Германия официално призна, че е извършила геноцид по време на колониалната си окупация на Намибия. Берлин обяви финансово обезщетение за компенсиране на престъпленията.

Германия държи няколко колонии от 1884 г. до края на Първата световна война. Те включват територии в днешна Танзания, Бурунди, Руанда, Намибия, Камерун, Того и Гана.