Канцлерът на ФРГ Олаф Шолц покани китайския премиер Ли Цян за разговори в Берлин на 20 юни в опит да облекчи напрежението между Европа и Китай, съобщава Bloomberg.

Според източници на агенцията Шолц ще се стреми да привлече Пекин като ключов партньор по предизвикателства като мира и изменението на климата, като същевременно постави червени линии за всякакви промени в статуквото в Тайван.

Германия е решена да намали обвързаността си с Китай, като Берлин все още се бори с последствията от прекомерната си зависимост от руския газ. И докато ФРГ гледа на Пекин като на противник в определени отношения, Шолц е против пълното дистанциране от Китай, важен търговски партньор и ключова дестинация за германския износ.

"Ние сме против разделянето, ние сме за намаляване на риска“, заяви по-рано Шолц в отговор на въпрос за позицията на Европейския съюз спрямо Китай след срещата на лидерите на Блока в Брюксел миналия месец.

"Компаниите по целия свят се опитват да направят правилните изводи от агресивната война на Русия срещу Украйна: че трябва да осигурят своите вериги за доставки, пазари за продажби и преки инвестиции, за да могат да оцелеят в трудни моменти. Това се случва сега и мисля, че ще определи следващото десетилетие или две“, коментира германският канцлер.

И двете правителства са планирали двустранната среща от няколко месеца, разкриват източници, пожелали анонимност, тъй като срещата все още не е официално обявена.