Канцлерът на ФРГ Олаф Шолц ще направи изненадващо посещение в сръбската столица  Белград в петък, 19 юли, за да участва в подписването на споразумение за сътрудничество между ЕС и западната ни съседка за внос на полезни изкопаеми, включително литий, съобщава изданието Politico, като се позовава на източници.

От редакцията подчертават, че литият е важна суровина в производството на електрически автомобили. Германия, като най-големият производител на автомобили в ЕС, е много заинтересована от осигуряване на доставките му  – особено от Европа, за да се намали зависимостта си от Китай.

Според събеседници на Politico в церемонията по подписването се очаква да участва и вицепредседателят на Европейската комисия Марош Шефчович.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен обмисля да се присъедини към пътуването, но нейното участие е несигурно, като се има предвид, че тя все още трябва да си осигури преизбиране за втори мандат на гласуването в Европейския парламент в четвъртък.

През май Шефчович заяви, че литиева сделка със Сърбия може да бъде сключена "в рамките на кратък период от време“.

Изданието също така отбелязва, че посещението е необичайно, тъй като сръбският президент Александър Вучич е до голяма степен изолиран сред европейските лидери поради противоречивите си "флиртове“ с Русия и Китай, напрежението с Косово и обвиненията в изборни измами.

По-рано тази седмица правителството на Сърбия обяви, че ще възобнови работата по спорен проект за добив на литий в западната част на страната, след като Конституционният съд отмени предишна заповед за спиране миналата седмица.

Предишното правителство в Белград спря проекта и отмени лицензите, издадени на британско-австралийския минен гигант Rio Tinto след масови протести преди повече от две години.

Мината Ядар, разположена близо до град Лозница в Западна Сърбия, съдържа едно от най-големите находища на литий в Европа.

Вучич подчерта пред Financial Times миналия месец, че мината, която планира да отвори през 2028 година, ще произвежда 58 000 тона литий годишно.