Президентът на САЩ Джо Байдън е домакин на германския канцлер Олаф Шолц, докато опасенията в Европа нарастват относно способността на Белия дом да излезе от безизходицата на Конгреса, блокирайки нова помощ за Украйна, пише Associated Press. Шолц е във Вашингтон, за да подсили аргументите, които самият Байдън излага от месеци: че руска победа в Украйна би застрашила Запада и неговите съюзници.

Германският канцлер подчертава важността на дебата за Европа и извън нея, тъй като републиканците в Камарата на представителите блокираха ново финансиране от САЩ. Патовата ситуация принуди администрацията да прекратят доставките на оръжия за Киев в критичен момент от почти двугодишния конфликт, оставяйки украинските войници без достатъчно боеприпаси и ракети. Републиканците твърдят, че Съединените щати не могат да си позволят да продължат да наливат милиарди долари на данъкоплатците във войната в Украйна и че Европа трябва да направи повече за Киев.

Експерти смятат, че Шолц ще чака Байдън да отговори на неговия план Б, ако Конгресът продължи да не пуска финансирането на Украйна. Защото ако фактически не се очакват допълнителни средства от САЩ, възниква въпросът с какви инструменти разполага администрацията на Белия дом?

Американски служители също са загрижени, че задънената улица с финансирането оформя стратегията на Москва. Те отбелязват рязко увеличаване на броя на атаките срещу отбранителната индустриална база на Украйна, които изглежда са насочени към подкопаване на способността на Украйна да произвежда боеприпаси, необходими за самозащита.