Германският канцлер Олаф Шолц опроверга информацията, че Германия възнамерява да намали подкрепата си за Украйна, пише УНИАН.

В телевизионно изказване Шолц заяви, че "нищо" не може да наруши обещанията на Германия да помага на Украйна. Освен това той изрази изненада от разговорите, че страната му изглежда възнамерява да намали военната помощ за Киев.

Канцлерът съобщи, че през следващата година правителството планира да отдели 4 милиарда евро за военна подкрепа на Украйна. Той отбеляза, че тази сума е повече, отколкото всяка друга европейска страна отделя.

Освен това Шолц припомни, че според решението на страните от Г-7 Украйна ще получи заем от 50 милиарда евро, лихвите по който ще бъдат финансирани от доходите от конфискуваните активи на Руската федерация. С тези пари Киев ще може да купува оръжие, посочи канцлерът.

По-рано вестник Frankfurter Allgemeine Zeitung написа, че Германия рязко намалява разходите за военна помощ за Украйна. Твърди се, че Берлин вече е спрял да плаща за ремонта на повредената в Украйна немска техника.

Освен това в проектобюджета за следващата година Берлин иска да намали наполовина разходите за Украйна. Изданието пише, че Шолц възнамерява да прехвърли тези разходи към замразени руски активи, въпреки че този механизъм все още не е започнал да работи.

Поради това възникнаха спорове в германското правителство. Министерството на финансите на Германия и Министерството на отбраната взаимно си прехвърлят вината.