Kанцлерът на ФРГ Олаф Шолц обяви готовност за водене на преговори с Русия в името на постигането на "справедлив мир в Украйна“, съобщава германският вестник Das Rheinische Post.

От редакцията поясняват, че съответното Шолц е заявил пред Бундестага по повод предстоящата среща на върха на лидерите на страните от Европейския съюз.

В изявлението си германският канцлер се изказа "за“ провеждането на конференция за Украйна с участието на Русия. "В това отношение е правилно, когато ни питат дали ще говорим с руския президент, да отговаряме с "да“ и това е така“, заяви Шолц. В същото време той подчерта, че има ясни принципи в усилията за постигане на мир, а именно според него възможните решения не може да се вземат "зад гърба на Украйна и никога без съгласие с партньорите“.

В същото време германският кабинет на министрите все още не може да каже нищо конкретно относно плановете за провеждане на разговор между Шолц и руския президент Владимир Путин. Правителственият говорител Щефен Хебестрайт отбеляза на брифинг, че "канцлерът винаги е давал да се разбере, че е готов да се обади отново на Владимир Путин в момент, когато е подходящо... Нямам какво да ви кажа за конкретно планиране на такъв телефонен разговор в момента“, уточни той.