Държавният глава на Руската федерация Владимир Путин е заслепен от имперски фантазии за господство. Това подчерта канцлерът на ФРГ в рамките на конференция на международната католическа общност, проведена в Берлин, съобщава германският вестник BILD.

Шолц подчерта, че пацифистите имат право да се противопоставят на всяко кръвопролитие. Но в реалния живот понякога трябва да се защитите от агресор с оръжие в ръцете си. "Всеки ден те [украинците] защитават свободата си, родината си, живота си от имперските, исторически заслепени фантазии за господството на владетеля на Кремъл“, коментира германският канцлер. Според него, когато се говори за мир в Украйна, трябва да се "пазим от псевдорешения, чието име само съдържа думата "мир“.

Шолц отрече съобщенията, че през март 2022 г. Русия и Украйна са били близо до мирно споразумение, което е било блокирано от САЩ и Великобритания. "Всичко, което беше възможно на базата на взаимно разбирателство, беше унищожено. Защото руският президент само използва времето, за да прегрупира войските в Украйна след неуспешната атака срещу Киев и да започне настъпление срещу Източна Украйна“, увери Шолц. Той нарече основата на мира "съзнанието от руското ръководство, че става дума за изтегляне на войските“. "Тогава ще има възможност за преговори. И украинското правителство ще участва в тях“, добави германският канцлер.