Министърът на отбраната на Русия Сергей Шойгу е говорил за загубите на украинските войски по време на контранастъплението и реакцията на Русия в случай, че Съединените щати прехвърлят касетъчни боеприпаси на Украйна, съобщи РИА Новости.

"Ако Съединените щати доставят касетъчни боеприпаси на Украйна, руските въоръжени сили ще бъдат принудени да използват подобни оръжия срещу въоръжените сили на Украйна като отговор“, е заявил ръководителят на военното ведомство на Руската федерация. По думите му руските войски също са въоръжени с касетъчни бомби, "те са много по-ефективни от американските, номенклатурата им е по-широка и разнообразна“.

"Въпреки това, осъзнавайки заплахата, която тези оръжия представляват за мирното население, Москва винаги се е въздържала и се въздържа от използването им по време на специална операция", е подчертал Шойгу.

За контранастъплението на въоръжените сили на Украйна

Руският министър е заявил, че украинската страна толкова раздуха и нажежи темата за настъплението, че "една трета от света чакаше началото на срещата на върха на НАТО във Вилнюс на 11 юли “.

Според неговия доклад руската армия е унищожила над 1200 бронирани машини, включително:

17 немски танка Leopard;

12 американски БМП Bradley;

21 самолета;

пет хеликоптера;

пет френски колесни танка AMX;

1244 танка и други бойни бронирани машини.

"Като цяло врагът не постигна целите си по нито едно от направленията“, е подчертал министърът.

Доклади до президента (Владимир Путин)

Според Шойгу Владимир Путин, въпреки натовареността си, два пъти на ден изслушва доклади от командването на Обединената групировка, както и отделни командири с подробни доклади за текущата обстановка.

"Всички командири на всички нива разбират и чувстват цялата отговорност, която им е поверена и с чест изпълняват задачите“, е добавил той.