Новобранците, които ще постъпят на служба през есенната наборна кампания, включително от новоприсъединените четири региона, няма да бъдат изпращани в зоната на бойните действия в Украйна. Това увери министърът на външните работи на Руската федерация Сергей Шойгу, предава РИА Новости.  

"Още веднъж бих искал да обърна внимание на факта, че всички наборници, включително тези от новите региони, няма да бъдат изпращани в зоната на бойните действия“, обяви Шойгу в рамките на тематичен телефонен разговор с командването на Въоръжените сили на страната.

Той припомни, че есенната наборна кампания стартира на 1 октомври. Според министъра тя се провежда по план, в сроковете, определени от руското законодателство.

"Във всички региони са сформирани повече от 2700 наборни комисии. В съответствие с президентския указ 130 000 души подлежат на наборна военна служба“, уточни Шойгу.

В изявлението си министърът подчерта още, че руската армия разполага с достатъчно военнослужещи, така че допълнителна мобилизация не се предвижда.

"Генералният щаб няма планове за допълнителна мобилизация. Въоръжените сили разполагат с необходимия брой военнослужещи за провеждане на специалната военна операция. Това до голяма степен се улеснява от силната патриотична позиция на нашите граждани, които активно се включват в редиците на защитниците на Отечеството“, обобщи Шойгу.