Първите серийни ракети от стратегическия ракетен комплекс от пето поколение "Сармат" ще бъдат поставени на бойно дежурство в най-скоро време. Това са  съобщили от Министерството на отбраната  на Руската федерация, предава РИА Новости.

Според Сергей Шойгу първите ракетни комплекси "Сармат" ще бъдат предадени на първия полк на руските въоръжени сили, въоръжен с комплекса.

Министърът на отбраната на Русия Сергей Шойгу е извършил проверка на хода на изпълнението на държавната отбранителна поръчка в предприятието АО "Красмаш" в Красноярския край. Той е разгледал производствените цехове и технологичния процес на масово производство на новата междуконтинентална балистична ракета (МКБР) "Сармат".

"В момента в предприятието се произвеждат първите производствени ракети, които в най-скоро време ще бъдат поставени на бойно дежурство. В позиционната зона на едно от формированията се извършват строително-монтажни работи, които са на финален етап"', се посочва в изявление на руското ведомство.

Шойгу е изслушал доклад от ръководството на предприятието за изпълнението на договорите за производство на "Сармат".

"Превъоръжаването на стратегическите ракетни сили с този комплекс, който ще стане основата на наземната групировка на стратегическите ядрени сили на Русия, е приоритет за осигуряване на отбранителната способност на страната“, е подчертал Шойгу.

Междуконтиненталната балистична ракета РС-28 "Сармат“ ще замени най-мощната в света стратегическа ракета с наземно базиране РС-20В "Воевода“ (според класификацията на НАТО - SS-18 "Сатана“).