Министърът на отбраната на Русия Сергей Шойгу заяви, че Су-34 е "основният работен кон“ на армията на страната в Украйна и постави задачата на ръководството на Новосибирския авиационен завод "В. П. Чкалов“ да увеличи темповете на производство и ремонт на изтребителите-бомбардировачи, като вземе предвид търсенето, предава ТАСС.

"Ръководителят на руското военно ведомство постави задача пред ръководството на предприятието да увеличи темповете на производство и ремонт на техника, като се вземе предвид търсенето на произвежданата продукция“, пишат от руското министерство на отбраната.

Както отбелязва министърът, "тази машина е основният работен кон, те имат четири до пет полета всеки ден“. "Затова трябва да се стегнем, да побързаме. Имаме предприятия, които тази година вървят по програмата за 2024 г., те изпреварват графика. Така че трябва да организираме работата тук", подчерта Шойгу.

Директорът на завода Александър Панасенко докладва на министъра, че предприятието е в състояние да извършва ремонтни работи с всякаква сложност. "Научихме се да правим всичко. Имаме опит в подмяната на главните части, имаме практически опит в ремонта на опашната част, имаме опит в ремонта на булетата - това е най-трудният ремонт от гледна точка на сглобяване тук", отбеляза той.

Министърът уточни, че доставката на нови Су-34 и модификацията на тези, които са на въоръжение във войските, се извършват по график, а договорът за 2024 г. е изпълнен.

Су-34 (по класификацията на НАТО - Fullback) е двуместен фронтови бомбардировач за всякакви метеорологични условия. Предназначен за нанасяне на ракетни и бомбени удари по наземни цели и поразяване на въздушни цели на противника. Тези самолети се използват активно, включително от ВКС на Русия, в Украйна.