"Русия, в отговор на доставките на оръжия от САЩ и техните съюзници на Украйна, включително високоточни ракети, и перспективата за прехвърляне на изтребители F-16, укрепва западните си граници". Това е заявил руският министър на отбраната Сергей Шойгу на заседание на съвместната колегия на министерствата на отбраната на Русия и Беларус на 18 октомври, предава ТАСС.

"Съединените американски щати и техните съюзници прехвърлят бронирани превозни средства, системи за противовъздушна отбрана и високоточни ракети на Украйна. В нарушение на международните конвенции Вашингтон включи касетъчни боеприпаси в пакетите за военна помощ. Въпросът за прехвърлянето на тактически изтребители F-16 към Киев се премести в практически план. Тяхното пристигане се очаква в бъдеще. В отговор на тези заплахи ние предприемаме подходящи мерки и укрепваме нашите западни граници", е заявил Шойгу.

Той е отбелязал, че освен че "страните от НАТО доставят оръжия на въоръжените сили на Украйна, те също предават разузнавателна информация, обучават украински военен персонал и изпращат наемници и консултанти в страната".

Според Шойгу, защитавайки режима в Киев, "колективният Запад отприщи хибридна война срещу Русия във военно-политическата, правната, икономическата и хуманитарната сфера“.

"Наред с икономическите санкции срещу страната ни, Киев се подкрепя открито. Общият размер на средствата, изразходвани за Украйна, достигна почти 200 милиарда долара (370.41 милярда лева)", е допълнил той.