След срещата със словашкия премиер Роберт Фицо, украинският премиер Денис Шмигал обяви подписването на декларация, която има за цел да укрепи двустранните отношения "на основата на взаимно доверие и уважение". Това съобщи Денис Шмигал в канала си в Telegram, предаде Европейская правда.

В изявление за подписаната декларация се отбелязва "твърдата и последователна подкрепа на Словакия за европейската интеграция на Украйна".

Тя изразява подкрепата си за "формулата за мир" на президента Володимир Зеленски и подчертава значението на участието на Словакия във възстановяването на Украйна.

Изявлението потвърждава важността на участието на Словакия в хуманитарното разминиране на Украйна и отбелязва важността на съвместните усилия за гарантиране на глобалната продоволствена сигурност, увеличаване на транзитния потенциал за износ на украински селскостопански продукти.

Министър-председателите подчертават важността на развитието на военнотехническото сътрудничество на търговска основа.

Те също така потвърждават готовността си за по-нататъшно сътрудничество, насочено към зачитане на териториалната цялост и суверенитета на Украйна в нейните международно признати граници.

След срещата с Фицо в Ужгород Шмигал заяви, че словашкото правителство няма да блокира покупката на оръжия за Украйна и оборудване от словашкия бизнес и ще подкрепи програмата за Украйна, която предвижда отпускането на 50 милиарда евро за Украйна от ЕС.