Шестима души, заподозрени в участие в убийството през август на кандидата за президент на Еквадор Фернандо Вилависенсио, са били убити в затвора, съобщи агенцията за затворите, само седмица преди решаващия балотаж на изборите, съобщи The Guardian.

Убийствата са извършени на 6 октомври в затвор в Гуаякил, най-големият град в южноамериканската държава, съобщиха по-рано от офиса на главния прокурор. Правителството на Еквадор бързо осъди убийствата.

Президентът Гийермо Ласо обеща "нито съучастие, нито прикриване“ в разкриването на убийствата в публикация в социалната медийна платформа X (Twitter).

Правителството в Еквадор заяви, че властите са решени да идентифицират онези, които стоят зад убийството на Вилависенсио.

Фернандо Вилависенсио, виден журналист и политик, е застрелян по-малко от две седмици преди първия тур на общите избори, докато напускаше предизборно събитие в столицата Кито.

Полицията арестува шестимата колумбийци в деня на убийството на Вилависенсио. Седми заподозрян, също колумбиец, е застрелян и убит от полицията, докато другите заподозрени са арестувани.

Гласуването на втори тур на изборите в страната е насрочено за 15 октомври, кулминацията на изборен цикъл, помрачен от множество инциденти и насилие.