Международните съюзници на "Партията на свободата на Австрия“ стискаха палци за нейна победа на изборите за горната камара на федералния парламент във Виена, но две държави в Източна Европа се надяваха на проевропейско правителство – България и Румъния, отбелязват в редакцията на националния ежедневник Der Standard.

Няколко седмици след европейските избори бившият премиер на Чешката република Андрей Бабиш, лидерът на "Партията на свободата на Австрия“ Херберт Кикл и министър-председателят на Унгария Виктор Орбан се срещнаха във Виена, за да създадат нова дясна парламентарна група в ЕП. Тя се превърна в "Патриоти за Европа“.

Добрите социологически резултати на партията на Кикл, която дълго време бе на първо място, осигуриха повишен интерес в чужбина към изборите за Национален съвет на Австрия. Конкретно обаче в две източноевропейски страни хората се интересуваха от нещо съвсем различно.

От края на 2022 година хората в България и Румъния мислят преди всичко за едно нещо, когато става въпрос за Австрия: Шенген. Споразумението, стартирано в Люксембург през 1985 година, позволява свободно пътуване през Европа без контрол на вътрешните граници. Но планираното решение на ЕС да включи двете страни в този граничен режим се провали относително изненадващо поради австрийското вето. Черно-зелената коалиция и особено "Партията на свободата“ се оправдаха това с това, че твърде много мигранти идват в Австрия през България и Румъния. Това предизвика липса на разбиране в големи части на Европа, включително сред зелените младши партньори на досегашния кабинет във Виена.

По-късно австрийското правителство смекчи позицията си, така че на 31 март тази година бяха премахнати поне входните проверки за пътуванията по въздух и вода. България и Румъния обаче продължават да се оплакват от големи икономически загуби заради чакането на сухопътните граници. И така както в Букурещ, така и в София следяха внимателно изборите в Австрия. Надеждата бе за резултат, който да доведе до ново правителство във Виена, което да отговори по различен начин на въпроса за Шенген.

В Румъния има обширни репортажи за изборите в Австрия – победата на "Партията на свободата на Австрия“ и евентуално нейно участие в правителството вероятно ще означава по-голяма неуспех за надеждите на Букурещ за Шенген. Министърът на външните работи на страната Луминица Одобеску наскоро заяви пред новинарския канал Digi24, без изрично да споменава Австрия, че Шенген "зависи от политически решения след избори“.

Министър-председателят Марчел Чолаку заяви през август, че европейската социалдемократическа партия също трябва да бъде представена в ново австрийско правителство. "Това би улеснило много неща за нас“. Виктор Негреску, румънският заместник-председател на Европейския парламент, заяви по-рано пред информационната агенция Agerpres: "Бих искал да видя проевропейско правителство в Австрия, което да поеме този въпрос. Мисля, че шансовете са добри постигането на тази цел през тази година“.

Не е известно от "Партията на свободата на Австрия“ да са се обявили против включването на България в граничния режим. В София се говори, че еврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон, заедно с унгарския вътрешен министър Шандор Пинтер - Унгария в момента председателства Съвета на ЕС - ще предложат на 10 октомври на Съвета на Европейския съюз да отпадне всякакъв граничен контрол за България и Румъния. Ето защо в двете страни хората се надяваха изборите да променят ситуацията.

Бившият премиер на България Бойко Борисов, чиято партия ГЕРБ вероятно ще спечели парламентарните избори в края на октомври според социологическите проучвания, коментира Шенген в понеделник: "Седмица преди изборите в Австрия е подходящ момент да говорим за това“. Но той изненадващо се отклони от официалната линия на България

"България постигна ли целите си през последните четири години? Абсолютно не. Как да се изправя пред австрийския канцлер и да му кажа, че сме наблюдавали добре външните си граници?“, попита той.

В България обаче са убедени, че без "Партията на свободата на Австрия“ ще се говори много по-лесно за Шенген.