Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел, който бе подложен на остра критика заради решението си да напусне поста си и да участва в предстоящите избори за Европейски парламент, сега се оттегля от надпреварата, са съобщили за европейската редакция на Politico двама служители, запознати с решението.

Решението идва дни преди европейските лидери да се срещнат в Брюксел.

"Ще посветя всичките си усилия на настоящите си отговорности с непоколебима решителност, докато те не приключат. Винаги ще бъда ревностен защитник на Европа, която е демократична, силна, обединена и господар на собствената си съдба", заяви Мишел в публикация във Facebook в петък (26 януари) вечерта. "В края на този мандат ще обмисля естеството и посоката на бъдещите си ангажименти."

"Изборът ми предизвика силно медийно внимание и спекулации. Предвиждах някои от тях, като се има предвид безпрецедентният - някои биха казали смел - характер на моя подход", посочва Мишел в изявлението си във Facebook, като се позовава на съобщението си, че се кандидатира на изборите за Европейски парламент. Но той добавя: "Не искам това решение да ни отклонява от мисията ни или да подкопава тази институция и нашия европейски проект, нито да бъде използвано по някакъв начин за разделяне на Европейския съвет, който според мен трябва да работи неуморно за европейското единство."

Изненадващото решение на Мишел да се кандидатира на изборите за Европейски парламент през юни, което би означавало да напусне поста си месеци преди края на мандата, предизвика яростни реакции от страна на служители на ЕС, европейски дипломати и Парламента.

Длъжностните лица възприеха изненадващото му изявление като сигнал, че той отдава по-голямо значение на политическото си бъдеще, отколкото на настоящата си роля на ръководител на Европейския съвет.

Ходът на Мишел също така увеличи натиска върху европейските лидери да намерят компромис по отношение на висшите длъжности в ЕС.

Ако беше избран за член на Европейския парламент - което беше много вероятно, ако се беше кандидатирал - Мишел щеше да трябва да встъпи в длъжност в средата на юли, което щеше да отвори вратата за унгарския евроскептичен министър-председател Виктор Орбан да председателства временно срещите на лидерите на ЕС.

Жорж-Луи Бушез, лидер на белгийската политическа партия на Мишел, Mouvement Réformateur, заяви в социалните медии, че макар да е "истинско разочарование", че Мишел вече не е в листата на партията за изборите на ЕС, действията му "трябва да предизвикват най-голямо уважение".

Постъпката на Мишел също така увеличи натиска върху европейските лидери да намерят компромис по отношение на висшите длъжности в ЕС.