Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел нарече "цинично" изявлението на говорителя на Кремъл Дмитрий Песков, че Русия е във война, след като Западът се е намесил на страната на Украйна, и оцени, че то показва, че ЕС е прав да работи за подобряване и укрепване на отбранителната си готовност, предаде ТАСС.

На съвместна пресконференция с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, на въпрос готов ли е ЕС за война след изявлението на Песков, Мишел е заявил, че "подобно изказване е много значимо и цинично, защото Русия от две години повтаря, че това не е война срещу Украйна, а "специална военна операция".

"От една страна, не искаме да разпространяваме безпокойство в европейските общества, това е много ясно. От друга страна, трябва да бъдем ясни и трябва да кажем на нашите граждани в целия ЕС, че ако искаме мир, ако искаме сигурност и стабилност, изключително важно е да подобрим нашите отбранителни способности, нашата отбранителна способност и да изградим истински Европейски съюз по отношение на отбраната", е коментирал Мишел в края на срещата на върха на лидерите на ЕС в Брюксел.