Министърът на външните работи на Австрия Александер Шаленберг предупрди, че Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) е в криза и се намира "на системи за изкуствено поддържане на живота“, цитира електронната медия Puls24 думите му от Скопие, където се провежда срещата на външните министри на организацията.

Австрийският министър подчерта, че би искал да види "повече ангажираност“ към ОССЕ и иска да демонстрира това лично, особено чрез "концентриран пакет от подкрепа“ за новото председателство на Малта на ОССЕ.

По думите му от началото на войната Украйна, организацията е била заета да "държи главата си над водата“.

ОССЕ трябва да бъде по-ефективна, защото "80 процента“ от нейната работа се изразходва за поддържане на организацията, добави първият дипломат на Виена.

По-рано външният министър на Литва Габриелиус Ландсбергис заяви, че ОССЕ рискува да се превърне в организация в "мозъчна смърт“, тъй като съюзниците от САЩ и Европа правят отстъпки на Русия.

Външните министри на Украйна и четири страни от ЕС – Естония, Латвия, Литва и Полша, бойкотират срещата в Скопие заради присъствието на Сергей Лавров.