Северното сияние, причинено от силната геомагнитна буря, бе забелязано над почти цяла Европа и части от Съединените щати, пише The Guardian.

Във Великобритания явлението е наблюдавано в залива Уитли Бей на североизточното крайбрежие, Есекс, Кембриджшир и Уокингам в Бъркшир. Сиянията бяха наблюдавани и в Съфолк, Кент, Хемпшир и Ливърпул.

Съобщения за феномена са получени в Ирландия, където метеорологичната служба Met Éireann публикува снимки на светлините над Дъблин и над летище Шанън в графство Клер.

Говорителят на метеорологичната служба Стивън Диксън е заявил в петък: "Въпреки че по-кратките нощи ограничат видимостта, то беше наблюдавано в Шотландия, Ирландия и части от Северна Англия и Уелс".

"Тези условия могат да продължат и в събота вечер"

Диксън е категоричен, че комбинацията от ясно небе и засилена активност на Слънцето, достигаща Земята, ще подобри шансовете за наблюдение на явлението.

Явлението беше наблюдавано и в България. В Русе станаха свидетели на феномена, а кадърът  бе споделен в социалните мрежи от жители на града.

Полярните сияния се появяват, когато заредени частици се сблъскват с газове в земната атмосфера около магнитните полюси.

В северното полукълбо по-голямата част от тази активност се извършва в рамките на ивица, известна като овал на полярното сияние, която обхваща ширини между 60 и 75 градуса. Когато активността е силна, тя се разширява и обхваща по-голяма площ - затова понякога могат да се наблюдават прояви и на юг.

В САЩ Националната агенция за океански и атмосферни изследвания (Noaa) издаде предупреждение за силна геомагнитна буря в петък (10 май). Тя предупреди операторите на електроцентрали и астронавтите в орбита да вземат предпазни мерки. От Noaa заявиха, че бурята може да доведе до появата на северни сияния чак до Алабама и Северна Калифорния.

"Много рядкото събитие“ е причинено от голям клъстер слънчеви петна, който от сряда сутринта е произвел няколко умерени до силни слънчеви изригвания, съобщиха от Noaa. Това означава, че светлините могат да се видят по-на юг от обикновено.

Според експертите най-добрата гледка на полярното сияние може да се получи от камерите на телефоните, които улавят светлината по-добре от невъоръженото око.

Дори когато бурята отмине, сигналите между GPS сателитите и наземните приемници могат да бъдат нарушени или изгубени, според Noaa. Но навигационните спътници са толкова много, че евентуалните прекъсвания не би трябвало да продължат дълго.

Всичко това е част от слънчевата активност, която се засилва с приближаването на слънцето към пика на 11-годишния му цикъл.

Очаква се бурята да достигне своя пик, когато поне седем коронарни масови изхвърляния се сближат и се устремят към Земята в края на петък или началото на събота, според актуална информация от Noaa.

Но е "много вероятно" геомагнитната буря да продължи и през уикенда, съобщиха от агенцията.

От НАСА съобщават, че бурята не представлява сериозна заплаха за седемте астронавти на борда на Международната космическа станция.

Най-голямото безпокойство е свързано с повишените нива на радиация на станцията.

Повишената радиация може да застраши и някои от научните спътници на НАСА. Изключително чувствителните инструменти ще бъдат изключени, ако е необходимо, за да се избегнат повреди, заяви Анти Пулкинен, директор на научния отдел по хелиофизика на космическата агенция. Няколко космически апарата, фокусирани върху Слънцето, следят всички събития.