Северномакедонските власти затвориха граничния пункт "Богородица“ заради бушуващите горски пожари на границата с Гърция, съобщиха от северномакедонското министерство на вътрешните работи, предава МИА.

"От МВР уведомяват гражданите, че във връзка с бушуващия от гръцка страна пожар, транспортната комуникация през ГКПП "Богородица, в момента транспортната комуникация през ГКПП Богородица е прекъсната. Предприемат се интензивни действия по гасене на пожара за осигуряване на трафика през пропускателния пункт. Призоваваме гражданите да не отиват на този пункт, докато пожарът не бъде потушен“, заявиха от пресслужбата на Министерството на вътрешните работи на Северна Македония.

Граничният пункт Богородица-Евзони се използва активно от сръбски туристи, които всяко лято масово пътуват до Гърция с автобуси и автомобили.

Центърът за управление на кризи в Северна Македония съобщи в сряда, че Румъния се е присъединила към борбата с горските пожари в Северна Македония със самолет Hercules. В понеделник и вторник Турция, Словения, Хърватия, Черна гора изпратиха свои хеликоптери и самолети за гасене на пожари, Сърбия изпрати хеликоптер Ка-32.

Правителството на Северна Македония обяви пожарна криза за 30 дни.